logo skdw afb skdw

 

WOS.nl
Nauwere samenwerking Wateringse sportevenementen


dinsdag 10 juli 2012, 08:46
De organisaties van de Wateringse Wielerdag en de Kortebaandraverij Wateringen gaan dit jaar nauwer samenwerken. Beide evenementen vinden eind juli plaats.

"Het mes snijdt aan twee kanten dankzij deze samenwerking", zegt Jasper Lucas, voorzitter van de SKDW,de Wateringse kortebaanvereniging. "De kosten voor het gebruik van de VIP-tent, dranghekken, sanitair en beveiliging worden gedeeld", zo vult Marius Mulder, bestuurslid van de Wateringse Wielerdag aan.

De Wateringe Wielerdag op donderdag 26 juli wordt dit jaar voor de 40-ste keer georganiseerd. Een dag later kunnen toeschouwers de vijfde editie van de kortebaandraverij zien in de straten van Wateringen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Westlanders.nu:

Wielerronde en kortebaan bundelen hun krachten
Maandag 09 Juli 2012 14:58

Wateringen 09.07.2012 - Het wielrennen leeft als nooit tevoren binnen het Westland en dat is niet in de laatste plaats dankzij het RTL-programma Tour de Jour, dat vanuit Naaldwijk dagelijks een uitzending verzorgt.

In Wateringen wordt afgeteld naar donderdag 26 juli, als de 40e editie van de Wateringse wielerdag wordt verreden. Daags later staat vanaf half twee nog een evenement met een hele lange historie in het Westland op de rol: de vijfde editie van de Kortebaandraverij van Wateringen. Het Westland en de drafsport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De strijd tussen de 1-pk’s vindt plaats aan de Kerklaan waar daags eerder ook start en de finish van het wielerparcours is.

v.l.n.r. Marius Mulder (wielerronde), Jasper Lucas (Kortebaan Draverij), Marco Vijverberg (wielerronde), Marleen van Nierop (Kortebaan Draverij).
In dat kader hebben de beide besturen besloten om de handen ineen te slaan. “Het mes snijdt aan twee kanten dankzij deze samenwerking”, zegt Jasper Lucas, de jonge voorzitter van de SKDW, de Wateringse kortebaanvereniging. “We delen de kosten voor het gebruik van de VIP-tent, de dranghekken, sanitair en de beveiliging”, aldus Marius Mulder, bestuurslid van de wielerdag.

Er zijn veel overeenkomsten tussen de wielersport en de drafsport. In beide sporten gaat het om individuele prestaties. Paarden draven voor een wiel, renners zitten erboven. De deelnemende paarden en pikeurs aan de kortebaan hebben de taak om een parcours van 300 meter zo snel mogelijk weg onder de hoeven weg te malen. Dat lukt meestal binnen 20 seconden, wat overeenkomt meteen snelheid van circa 54 km/u. Er nemen meestal ongeveer 24 paarden deel aan de kortebaan, die volgens een afvalsysteem aantreden. Wie het eerst twee ritten wint is een omloop verder.
Het is de vijfde maal dat het kortebaancircuit Wateringen aan doet. Het is het dorp waar jarenlang trainer Gerard van Eykelenborg met Stal Westland grote successen vierde. Velen kennen uit de jaren zeventig nog de topdraver Kees Verkerk. Het kortebanen was aan het beroemdste paard van het Westland niet besteed. Hij was de draver van de lange afstanden. Op de kortebaan gaat het om explosieve snelheid, in de juiste draf blijven, koele berekendheid van de pikeurs en slimme trucjes in het startvak.
Leuk aspect van de paardenrace is de weddenschap. Vorig jaar leverde een euro op de uiteindelijke winnaar Amigo Toscana 17 maal de inzet op. Dit jaar is het een aanbeveling te letten op de paarden van trainer Aad Pools die met zijn dochters Josette en Manon dit seizoen al zes van de negen kortebanen heeft gewonnen.

Voor informatie kunt u terecht op:
40e Wateringse Wielerdag
www.wateringsewielerdag.nl
5e Kortebaan Draverij Wateringen
www.skdw.nl

 

krant artikel 2012

zaterdag 1-08- 2010

 

kranten knipsel

kranten knipsel